30 oktober 2023

Erica werd jarenlang behandeld ‘als een dier’ op de Amsterdamse Wallen: “Dat ik eruit gekomen ben, is dankzij Gods genade”

Gepubliceerd door Revive.nl – geschreven door Dick van den Bos

Dit artikel is eerder verschenen op 15 november 2021

Erica groeide op in een grote familie in Hongarije en had een goede kindertijd. Maar toen haar vader alcoholist werd en ze slechte relaties kreeg, ging het mis. “Ik kwam op de Amsterdamse Wallen terecht, waar ik letterlijk ben behandeld als een dier. Ik voelde me erg onveilig.” In dit artikel vertelt ze hoe ze dankzij het werk van Bright Fame tot bekering kwam en de kracht kreeg om sinds 2020 een nieuw leven op te bouwen.

Erica groeide had een hele leuke kindertijd in Hongarije, vertelt ze. “Ik leefde met mijn ouders en mijn zus en het was goed. Later is mijn leven meer ‘real’ geworden”, vertelt ze, doelend op serieuze uitdagingen die er kwamen.

Haar vader werd alcoholist en vocht voor haar ogen met haar moeder. Daarom kon Erica niet goed meer slapen. “Maar mijn leven veranderde zo, dat het niet meer grappig was. Ik ben vroeg uit huis gegaan om in te trekken bij mijn vriend. In de drie jaar dat ik met hem leefde, heb ik drie kinderen gekregen.

Echter hadden we veel financiële uitdagingen, waardoor hij de criminaliteit in gegaan is en vast kwam te zitten. Het was een hele zware tijd. We hadden ons geld hard nodig. Toen bleef ik achter met drie kinderen.”

Prostitutiewerk
In een gebouw waar samenkomsten gehouden werden, kreeg ze onderdak om met haar kinderen te verblijven. Echter kwam ze in beeld bij de kinderbescherming, die haar kinderen uit huis plaatste.

“Toen ben ik in Oostenrijk terechtgekomen, om daar ‘hostes’ werk te doen – zoals de advertentie omschreef. Ik zou mensen in een bar goed moeten opvangen. Toen ik daarheen ging, bleek het een stripclub te zijn waar ik prostitutiewerk zou moeten doen.

Eerst was ik natuurlijk erg geschokt, maar ik zei tegen mezelf: ‘Ik wil in staat zijn om mijn kinderen te helpen en hen spullen te geven.’ Juist vanwege mijn kinderen, wilde ik dit werk doen.”

Nachtmerrie
Het gesprek vindt plaats op het kantoor van Stichting Bright Fame, waar Frits Rouvoet ook aanwezig is. Hij haakt in op het gesprek, om nog meer context te geven. “Ik werd erg geraakt door het verhaal dat je met je baby in je armen en kleine kinderen ernaast over straat liep en overal hebt geslapen. Dat is verschrikkelijk.” Erica: “Ja, het was een nachtmerrie, vooral in de winter.

Desondanks was het werk in Oostenrijk ook verschrikkelijk. Ik werkte in een duistere ruimte waar ik mezelf moest verkopen voor geld. Ik heb elke dag gehuild. Ik moest mezelf dwingen om daar weer te werken. Er waren erg veel vrouwen.”

Een keer in de drie weken ging Erica terug naar Hongarije om haar kinderen te bezoeken. Ditmaal wel met meer dan genoeg geld. Ze gingen naar de bioscoop, het zwembad of naar de dierentuin. Ook de kinderen vonden het leuk.

Wallen
Haar zus woonde in die tijd in Amsterdam en stelde haar voor om iets nieuws te proberen in Amsterdam. Daarbij kwam ze in een disco in Hongarije mensen tegen die daar ook ‘mooi werk’ voor haar hadden. Hoewel het onduidelijk was, besloot ze toch Oostenrijk in te ruilen voor Nederland. Dat was een zeer slechte ruil.

“Ik besefte meteen dat het er in Oostenrijk veel beschaafder aan toe ging. Daar dronk je met mensen bij een bar en ging je naar een darkroom om seks te hebben. In Amsterdam daarentegen is het ruw en hard.”

“Mensen van allerlei nationaliteiten vragen de meest bizarre dingen. Ze komen bedreigend binnen en behandelen je als een beest. Ze komen agressief binnen en zeggen: ‘Ik betaal voor jou, dus doe dit en dat.’ Het is respectloos en onveilig.”

Desondanks kon Erica mensen niet zomaar weigeren, omdat ze anders zonder inkomen naar huis ging. “Je moet blij zijn met elke klant die er is.”

Er is wel een alarmsysteem dat je kunt inschakelen als sekswerker als de situatie bedreigend wordt, maar het functioneert slecht, merkt ze op. Vaak als je aanbelt komt de politie niet, of ze komen veel te laat.

Trauma
Frits illustreert het met een voorbeeld. “Laatst was er een jongen die een dame probeerde te ‘killen’. Op het laatste moment drukte ze op de alarmknop en rende hij naakt weg en liet z’n creditcard achter. Ik ben daarheen gegaan om haar te helpen. De politie kwam naar mij toe en die zei: ‘Waarom ben je naar binnen gegaan, dat is gevaarlijk voor jou.’ Ik vond dat antwoord stuitend. Als het zo gevaarlijk was, waarom duurde het zo lang voordat de politie kwam? Overigens doet de politie z’n best wel, het ligt vooral aan het systeem.”

Ondertussen zit die vrouw met een groot trauma. In 2009 is er zelfs een prostituee om het leven gebracht. “Dat was een grote schok, ik kende die vrouw”, vertelt Erica.

Erica: “Mensen zeggen dat Nederland een rijk en goed land is. Het klopt ook dat er veel mooie gezinnen wonen. Mensen met goede opleidingen en banen. Maar juist ook die mensen komen naar De Wallen. Dan vraag ik me af: ‘Wat missen ze dan?’”

God
Tijdens de eerste lockdown in 2020 kwam Erica uiteindelijk in contact met Frits Rouvoet. Ze kende hem al langer, maar nu gaf ze eens aan dat ze hoopte dat ze met Gods hulp uit de prostitutie kon komen. Frits: “Dat was voor mij een teken, ik wist dat het haar zou gaan lukken.”

Ze kwam uiteindelijk ook in de groep ‘Coming Together’, van Bright Fame. Dat wordt elke vrijdagavond georganiseerd, sinds de lockdown. Vrouwen ontmoeten elkaar op die plek en zoeken samen naar God.

“Dat gaf me echt een gevoel van: ‘Ik ben niet alleen, ik kan eruit komen.’ Samen versterken we elkaar en vinden we de kracht van God. Dat is zo mooi!”

“Ik heb mijn leven in Gods hand gelegd en ik ben veel gaan bidden. God heeft mijn gebed gehoord. Ik ben nu aan het genezen van alle trauma’s die ik in Amsterdam heb opgelopen. Ik volg daar ook therapie voor. Hoewel ik nog niet veel bezig ben met mijn toekomst, geloof ik dat God iets moois heeft voor mij.”

Geef jij ook om vrouwen zoals Erica?
Doneer hieronder

Maak een donatie

Steun Bright Fame en help vrouwen uit de prostitutie

Maak een donatie